Plötsligt satt den där på tröskeln till altandörren. Lite farligt läge med hänsyn till att man kunde trampa på den vid passage i dörren. Den satt kvar när vi försökte flytta på den. Vingarna utbredda så vi antog att den skulle flyga iväg. Marianne tog upp den och placerade den på en gren i äpelträdet strax intill. Där satt de kvar så att vi kunde fotografera den. Strax dök fyra hannar upp och flög runt omkring. Efter en stund fick en av hannarna kontakt med honan och då försvann de övriga plötsligt. Parningen pågick i mer än en timme. Sedan lämnade hannen och fösvann. Efter en stund hade även honan flugit bort eller klättrat vidare i trädet.
- Uppgifter
- Skriven av Ulf Arfvidsson
- Träffar: 20
Lördag 12 april, 2025 kl. 06.00
Orrspel på Horshaga fly. Orrspelet var, till en början, inte riktigt så intensivt som vi hoppats på. Efter någon timme visade de första upp sig. Vindförhållandena gjorde att vi inte hörde orrarna, men plötsligt kunde vi räkna in 13 spelande tuppar i norra delen av flyet. Vid några tillfällen hördes ljungpiparnas mjuka vissling och vi hade slutligen två olika exemplar i synfältet. Känslan var att det förmodligen fanns ytterligare något exemplar där ute. Mulet och lite disigt väder gjorde att vi inte hade några sträckande fåglar. Från Horshagasjön hördes trana, grågås, kanadagås och sångsvan. 10 personer besökte tornet under förmiddagen.
- Uppgifter
- Skriven av Rolf Lilja
- Träffar: 7
En annorlunda färgad koltrast uppehåller sig ibland på Lejens väg i Braås. I november 2024 bland höstlöven. Möjligen samma fågel som fanns här förra vintern. Nu tillbaka igen i början av februari 2025 pickande på äppelbitar från morgonens frukost. Nu har trastarna vant sig vid leverans av äppelbitar vaje morgon. Och så även vår specialtrast.
- Uppgifter
- Skriven av Marianne Arfvidsson
- Träffar: 7
Idag under några timmar sträckte ca 300 prutgäss över Madkroken. Även ett mindre sträck med vitkindade gäss
- Uppgifter
- Skriven av Rolf Lilja
- Träffar: 7
Fågelklubbens först utflykt detta år blev en blåsig och disig morgon på Horshaga fly. Trots detta kom 15 tappra besökare och fick bland annat se minst 14 spelande orrtuppar. Ljungpiparna lät höra av sig med sin sorgmodiga vissling. Mot slutet var minst två uppe och spelade samtidigt. Även en spelande skogssnäppa hördes.
- Uppgifter
- Skriven av Rolf Lilja
- Träffar: 3
Det var länge sedan jag hade besök av gråsiskor vid fågelmatningen men nu hände det.
- Uppgifter
- Skriven av Barbro Loborg
- Träffar: 2
Bestämde mig för en promenad idag vädret till trots. Bäst som jag går där och lyssnar till allt porlande vatten och tunga lovikavantar av blötsnö falla så hör jag dem, gässen. Jag vet inte om det är kanada- eller grågås men det spelar egentligen ingen roll. Tänker att jag kommer inte att se dem för de går säkert över molnen men jag hade fel. En kort stund senare kommer de, två V-formationer med drygt 30 gäss. Jag känner hur ångesten griper tag i min mage och jag vill skrika varnande - nej, nej, flyg inte så lågt åt det hållet!
Det är ett väldigt pratande dem emellan och plötsligt ändrar de kurs. De tar ett par varv, lågt över träden avtecknar de sig som skuggor mot den blygrå himlen. Jag följer dem med blicken där de försvinner, vart tar ni vägen? Bestämmer mig att gå till Sandsjöns mader, den sänkta sjö där fågelklubben länge försökt få kommunen och markägarna att gå med på att återställa en del till våtmarker för flyttfåglarna. Det har hittills inte fungerar och för ett tiotal år sedan var det stort intresse av att bygga vindkraft på Mörtelekssidan. Det lyckades klubben vara med att avstyra, åtminstone tills vidare, tack och lov.
Snöfallet intensifieras och mörkret faller fort. Jag kommer fram till Sandsjön men vattenspegeln är för långt bort och jag har ingen kikare med mig. Kan inte höra några gäss men vinden ligger fel och kanske följde de istället Badebodaån mot Mada och ängarna där? Jag vet inte men av någon anledning bytte de riktning istället för att flyga rakt in bland vindkraftverken. Kanske såg de hinderbelysningen. Kanske hade de redan flugit långt nog idag och behövde rasta. Kanske tvingade vädret ner dem. Jag vet inte och det gör ingen annan heller. Men det jag vet är att ingen vindkraftsförespråkare bryr sig om inlandssträckarna, varför skulle de göra det när de inte bryr sig om kuststräckarna?
Jag vandrar hemåt igen i tankar, glasögonen ligger blöta i min ficka, de hjälper föga i detta väder. Närmar mig bron över ån, någonting mörkt rör sig där, från ena sidan till den andra. En hund? Nej, det finns ingen här i den storleken som går lös på det viset. Ett rådjur? Nej för liten. En räv? Nej, fel rörelsemönster och dessutom skulle den inte försvinna ner i den översvämmade skogen. Så vad var det då? Efter att ha kommit fram till platsen och funderat lite är jag 99% säker att det var en utter. Rörelsemönstret, storleken och att den försvann ner från banvallen till vattnet. Jag har flera gånger funnit spår efter dem där på vintern. Så för första gången i mitt liv har jag sett en utter. På långt håll, lite osäkert, i skymning och snöblandat regn men ändå, en utter!
- Uppgifter
- Skriven av Barbro Loborg
- Träffar: 1
Sedan i söndags ligger en rastande sillgrissla i Madkroken. En fågel som aldrig tidigare setts i Kronobergs län. Den är fortfarande kvar idag, onsdag 25 oktober. Bästa plats att se den är från Sandreda (Östenhaga) där ån från L Skärsjön rinner ut i Madkroken
- Uppgifter
- Skriven av Rolf Lilja
- Träffar: 2
Vid ett par tillfällen har den visast sig nu under april månad. Något märklig färgsättning. Den har inte doppat huvudet i en färgpyts och då är det en ny art? Applarydsknäcken heter den. Den har ännu inte fått sitt latinska namn.
- Uppgifter
- Skriven av Ulf Arfvidsson
- Träffar: 2
Bofinkar, bergfinkar och grönsiskor äter solrosfrö som aldrig förr. Två flockar bo- och bergfink och grönsiskor om vardera drygt 20 fåglar har funnits här i drygt en vecka. Dessutom domherre, stenknäck, talgoxe, blåmes, grönfink, entita, koltrast, större hackspett, nötväcka, ett skatpar och idag en steglits. En ekorre och ibland två kommer också ibland. Det är härligt med vår!
- Uppgifter
- Skriven av Marianne Arfvidsson
- Träffar: 1010