Naturreservatet utökades 2009 till att nu omfatta 37 hektar. Det är beläget väster om Klavreström och består främst av slåtteräng, naturbetesmark och odlingslandskap. Slåttermark har tidigare dominerat området. Nu sköts det genom både bete och slåtter. Det finns även skogspartier och en bäckravin. Inom betesmarkerna växer hagmarksekar, lindar och enstaka ekar. Områdena som sköts med slåtter har en rik flora. Där kan man finna granspira, orkidéer, smörbollar, slåttergubbe, slåtterblomma, solvända och många andra arter.
Fågelklubben medverkade vid nyinvigningen av landshövdingen i Kronobergs Län Kristina Alsér
Med ekonomiskt bidrag från länstyrelsen har en plattform byggts vid Hemsjön (Varsjön). Några klubbmedlemmar samlades den 17 november och byggde upp utsiktsplattformen. Dessförinnan hade grus anskaffats och jämnats ut till ett plant underlag. Nu finns det en bra utsiktsplats som även är handikappanpassad.
Gör ett besök och studera fågellivet vid sjön. För att komma dit kör man Bredhällavägen från Nottebäck fram till korsningen av gamla järnvägsbanken Sävsjöström - Lenhovda. Sväng av åt höger och följ banken någon kilometer fram till utsiktsplattformen.
Den 21 januari när Marianne och jag körde ut årets första nummer av Brasan satt en sparvhök i vägkanten alldeles stilla i Sandreda. Jag fick syn på den och bromsade häftigt. Det såg ut som den skulle springa ut eller flyga upp framför bilen. Den vaktade dock på sitt byte en skata och det gick bra att rulla fram så att Marianne kunde ta ett par bilder genom den nedrullade framrutan på höger sida. Efter några sekunder gav den upp sitt byte och flög iväg nedåt Madkroken. Det är inte bara små fåglar som blir offer för sparvhöken.
Vi har sett den tidigare vid fågelmatningen. Nu när solen sken starkt för första gången på länge kom sparvhöken tillbaka den 13 februari och parkerade på en gren. Det var svårt att hitta ett bra läge för en bild genom det täta grenverket i äppelträdet från köksfönstret. Det gick bättre med stöd från takfönstret men då fick den syn på mig. Den verkade inte bry sig om mina manövrar i fönstret. Jag kunde ta ett 50-tal bilder. De flesta helt värdelösa men ett par fick godkänt och finns med här om man trycker på bilden och bläddrar.
Hedasjön omges av äldre tallskog och är en vacker och besöksänlig plats. Tillsammans går vi den nya vandringsleden runt sjön, cirka 3 timmar, och tittar på områdets naturvärden och de skötselåtgärder som utförs i naturreservatet. Vid pakeringsplatsen finns badplats med en iordningställd grillplats.
Vi lät såga ner den stora eken på baksidan av huset för några år sedan. Stubben är kvar och vi har funderat på hur vi skall kunna få bort den utan för stor kostnad. Det verkar som vi har en smart lösning på gång. En frivillig har anmält sig och dessutom en arbetsledare som övervakar det hela.