Invigning av naturreservatet Lunden

Den 20 maj invigdes naturreservatet av landshövdingen i Kronobergs län, Ingrid Burman. Den varma och soliga majdagen lockade många besökare. Vid samlingsplatsen bjöds på kaffe med ostkaka. Efter ett kort invigningstal av landshövdingen spelade Ingemar Nordström "Herre Gud vad det är vackert ..." på sin saxofon. Han berättade sedan om sin farfar som växt upp i grannskapet. 

Fågelklubben har sedan länge haft ett mindre fågeltorn vid Drevsjön. I samband med upprättande av naturreservat har länsstyrelsen byggt ett större fågeltorn som ersätter det tidigare tornet. Rolf Lilja, Göran Carlsson och Jonny Svensson medverkade med guidning i det nya fågeltornet vid Drevsjön. (Foto: Ulf Arfvidsson och Rolf Lilja)

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProId0f8295084c

 

Årsmöte 2017

Årsmötet hölls som vanligt i PRO-lokalen i Lenhovda den 26 februari 2017. Omkring tjugo medlemmar mötte upp till årsmötesförhandlingar och ett föredrag av Thomas Hultquist som visade bilder från en fågelskådarresa till Norrland. Tjäderpriset för år 2016 tilldelades Ingvald och Christina Törnqvist som under många år varit behjälpliga med att hålla omgivningarna vid fågeltornet, Södresjö i gott skick.

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProIde4d7ed1d85

Årsmöte 2016

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProIdd936aee86b

Söndagspromenad

Gav mig ut på en promenad som inte blev så lång. De blir sällan det när kameran är med. Längs vägen blev jag stående och förtjusades av den barnkammare som våren erbjuder. Det visslar och piper nästan överallt. Stararnas ungar är stora och jag tror de flyger ut snart, en nötväcka har funnit ett hål i en ask där den föder upp sin kull. Lilla grå flugsnapparen är tillbaka men jag vet ännu inte var den bygger sitt bo. Tornseglarna har kommit och en av dem har intagit sin holk. Svartvit flugsnappare har två holkar, blåmesar och talgoxar häckar i några andra. Över Ekhorva gård jagade en sparvhök och även där har stararna fullt bestyr med matningen.

Vi kan tycka vad vi vill om vädret denna maj men i naturen pågår livet för fullt. Glöm inte att gå ut och njut!

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProId2014aa27f7

 

Vårbestyr

Våren är här och många fåglar har återvänt. Blåmesarna har redan intagit fågelholkarna och häckningsbestyren är i full gång. Några som inte kommit ännu är tornseglarna. Jag har lyckan att ha dessa, i mitt tycke magiska, fåglar häckande här på Ekhorva. Tornseglarna är speciella eftersom de lever sitt liv i luften. Med förkrympta ben har de problem att ta sig upp från marken om de av någon orsak hamnar där. Deras långa lieformade vingar gör dem till luftens jetflygare. I formation om ca 10 st brukar de skriande svischa förbi mitt huvud om sommaren. När vi människor renoverar våra hus brukar tornseglarna bli utan bohålor. De bor gärna under takpannorna och oftast blir läkten utbytt, pannorna tillrättalagda och tja, diverse hinder uppsatta för att fåglar inte skall komma till och huset skall vara tätt och bra. Oftast har vi helt enkelt inte kunskap om att dessa hålrum är livsviktiga för tornseglarna. Men det fina är att vi kan ersätta hålrummen med tornseglarholkar.

Beskrivningen går lätt att hitta på webben exempelvis här http://canmove.lu.se/sv/research/migration_patterns/swift/holk?page=1

Vi snickrade ett antal och hängde under takutsprånget på huset. Vissa holkar blev fort upptagna av tornseglare, förutom dem har grå- och svartvit flugsnappare, talgoxe, bålgetingar och en ekorre tyckt om dem. Denna påsk restes stora stegen för en rensning av holkarna. Nu är de redo för våra sist ankommande långflyttare. /Barbro

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProId578347cd86

 

 

Horshaga fågeltorn

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProIdf6c4db6575

Den 2 januari byggdes fågeltornet upp på Horshaga fly. Tidigare hade delarna sågats till och passats ihop i en varm och trygg inomhusmiljö. Sedan fraktades allt sammas ut till platsen där vi sedan kunde bygga upp tornet igen. Den 18 april med början kl. 06.00 blir det invigning av tornet.

Årsmöte 2015

Fågelklubbens årsmöte hölls den 22 februari i PRO-lokalen i Lenhovda. Drygt 20 medlemmar hade mött upp. Mötet öppnades av ordföranden Göran Carlsson. Under mötesförhandlingarna omvaldes Göran till ordförande för kommande år liksom de styrelselematöter som stod i tur att avgå. Föreningen har haft stor verksamhet under året. Tre nya fågeltorn har uppförts vid Brännabackarna (Zipline banan) norr om Klavreström, Vannsjön söder om Dädesjö och Horshaga fly. Exkursioner har genomförts till bl.a. Skäraskogs naturreservat och nattskärrekväll vid Höneström och höstresa till Falsterbo. Medlemmar i klubben har lagt många timmar på kungsörnsinventering under våren och sommaren.
Klubbens Tjäderpris tilldelades Kennert Nero för den värdefulla hjälp han bistått med vid uppförandet av fågeltornet vid Horshaga fly.
Föreningens hemsida har förnyats och det framkom önskemål om att man ska kunna kommentera gjorda inlägg och Ulf Arfvidsson, hemsidans webmaster, lovade ordna detta.
Efter fikastund tog Naturmorgons programledare Lasse Willén vid och berättade under rubriken ”Naturen i radio och i verkligheten”. Naturmorgon sänds i radio varje lördagsmorgon och började redan 1990. Han påminde oss om kända naturprofiler som Nils Linnman, Jan Danielsson och Anders Börjesson till bilder av både människor och djur. Dessutom en fin serie fågelbilder från en resa i Sydamerika.

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProIdaaf18730cc

Rensa fågelholkar

Denna vackra "alla hjärtans dag" tillbringade jag med att rensa några av alla fågelholkarna. Att öppna holkar är ibland ledsamt. Som när jag finner döda fåglar, ungar eller ägg. Jag blir alltid lite beklämd och undrar vad som hänt. Ibland är det såklart tidens gång. En fågel som övervintrat, varit gammal och kanske dött fridfullt i en holk. Men när jag hittar ägg som ligger under ett lager av nytt bo är det ganska säkert den svartvite flugsnapparen som varit framme och slängt ut den förste hyresgästen och helt sonika byggt nytt för sina egna ungar. I en av dagens holkar fann jag däremot något förbryllande. Ett ägg av talgoxe och ett ägg av svartvitflugsnappare. Kanske var det förstnämnda en rest men det sistnämda var ett rötägg. Vad har hänt här? Har någon tagit de andra, har föräldrarna övergivit boet? Det får jag aldrig veta och det är kanske också en av tjusningarna med naturen. Vi kan bara gissa och spekulera, helt säkert kan vi nog aldrig veta.

En del av er kanske tycker att det bara borde bo fåglar i dem men de är också utmärkta bon för bålgetingar. Denna dag fann jag två holkar som varit upptagna av dessa magnifika rovdjur. Själv är jag tacksam att de är här för jag slipper i stort sett andra getingar, ni vet de där som är konkurrenter om sommarens kanelbullar och saft. När andra talar om getingplåga så tittar jag storögt och lite frågande. På Ekhorva har vi såklart även vanliga getingar men inte så många så de blir störande. Och orsaken är de stora dovt brummande helikoptrarna som ibland är synliga i trädgården. Bålgetingar går in i vanliga getingbon och äter både getingar och larver. Dessutom fångar och äter de getingar ute i trädgården. Bålgetingen själv? Nej den är inte giftigare än någon annan geting och väldigt fridsam för oss människor, förutsatt vi inte stör dem såklart. De behöver gamla hålträd för att bygga bon och i brist på dem tar de gärna en fågelholk. Hälsningar Barbro

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProIda7480b0a19

Holkspikning 2015

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProIdadf0be124f

Vi var fem som trotsade snön och möttes i Alstermo för en gemytlig vinterträff där bygga fågelholkar stod på dagordningen. Efter en del mätande, sågande och borrande gick skruvdragarna varma. Slutligen blev taken täckta med tjärpapp. Och inte en tumme blev blå! 10 göktytor och 9 starar kommer förhoppningsvis att hitta sig nya bohålor detta år. Tack för en trevlig dag! Hälsningar Barbro

Falsterbo 2008

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProId674d64cd77

Sex förväntansfulla skådare begav sig under eftermiddagen fredagen den 19/9 till Falsterbo för inkvartering vid FBU-gården i Höllviken. Tidigt nästa morgon drog vi mot Falsterbo och den berömda nabben.

Morgonen började med skapligt väder och näst intill vindstilla. Vi skådade gluttsnäppor, svartsnäppor, enstaka sparvhökar samt en hel del änder av olika slag. Vid åttatiden dök Per-Erik Betzholtz upp med sin kurs från Kalmar högskola. Tillsammans fortsatte vi vårt skådande ytterligare någon timme innan ett hotande regnväder gjorde att vi begav oss mot fyren. Det började regna och vi bestämde oss för att dra mot Skanörs hamn. Här skådade vi bl.a brushanar, enkelbeckasiner och svartsnäppor.

Efter lite fika åkte vi vidare till Lilla Hammars näs/Foteviken. Ett fantastiskt vidsträckt område på en halvö, rakt ut i Öresund. Massor med gäss och skarvar, tillsammans med en och annan brun kärrhök. Även sothöns och änder av olika slag.

Därefter åkte vi till Ljungen för att se om det trots allt gick att se några rovfåglar. Enstaka sågs men vi beslutade att fotledes besöka ett område i anslutning till Ljungen, nämligen Ängsnäsets lagun. Här såg vi förutom massor med vitfågel och vadare även kentsk tärna. Ett bra område som vi kommer att besöka fler gånger.

Nu började tröttheten sätta in. Vi hade ju trots allt skådat fågel i över tio timmar och kunde behöva lite välbehövlig vila. Efter någon timmes vila i vårt lilla hem, Måkläppen, begav vi oss in mot Höllviken och intog utsökta pizzor på en av alla restauranger som finns i Höllviken. Med hjälp av GPS klarade vi av att manövrera oss runt i villakvarteren på jakt efter Margaretas barndomshem och efter någon ny fågelart att sätta på vår lista.

Under söndagen åkte vi återigen ner till nabben. En duktig skådare observerade bl.a gransångare, grå- och mindre flugsnappare, järnsparv och gråsparv i ett av alla nyponbuskagen, som är utmärkta tillhåll för alla tättingar. Blåmesar i massor hoppade upp och ner. Vädret var mycket bättre och vi begav oss till Ljungen. Rovfågelspaningen gav ganska omgående resultat i form av ormvråkar, sparvhökar, rödglador och tornfalkar. Vi fick även syn på ett tiotal med nötkråkor och lärkfalk. Den stora höjdpunkten var nog när en havsörn kom sträckande rakt emot oss. Den hejdade sig vid anblicken av alla skådare. Nästan omgående började några skådare peka uppåt himlen strax bakom där vi stod. En mindre skrikörn uppenbarade sig. Turligt nog lyckades vi alla få in den i våra okular och kunde avnjuta den på ganska nära håll. Någon skådare sa: "Tänk att få se både havsörn och mindre skrikörn samtidigt i kikaren. Något sådant händer nog bara i Falsterbo".

Vi besökte även Näsbyholm och Vomb. Vi skådade ännu mer rovfågel samt 100-tals med gäss som var utspridda på Vombs ängar. När vi hade åkt strax utanför Roslöv, stannade vi för att beskåda när ett 50-tal vita storkar gick på en åker för att plocka diverse maskar och andra kryp som dök upp när en bonde harvade. Vilket avslut på en härlig helg! Totalt såg vi 97 olika arter under de båda dagarna.

Vid pennan
Jan

Varberg Getterön 2012

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProId2797f81773

Åtta personer, ett glatt gäng, från Uppvidinge Fågelkubb reste över pingsthelgen 2012 till Getterön utanför Varberg för att skåda fågel. Vi bodde på DHR.s vandrarhem Västervåg. Det fanns enorma mångder med skrattmås och grågäss. Stora dunbollar/grågässungar vaggade runt i strandkanten bland oroliga föräldrar. Eleganta skärfläckor hade också kläckt fram sina ungar.

Text och bild
Marianne

Holkspikning 2006

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProId3793810490

(Foto: Marianne Arfvidsson)

Holkspikningen genomfördes den 18 november, 2006.

Slöjdsalen i Alstermo användes som vid tidigare tillfällen. Tillsågade brädor fanns redan på plats. Vid arbetsdagens slut fördelades holkarna och skall sättas upp så snart som möjligt som vinterbostad och senare i vår nya holkhäckningsplatser.

 

Plattformsbygge Varsjön

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/bilder#sigProId1eed3f0616

Med ekonomiskt bidrag från länstyrelsen har en plattform byggts vid Hemsjön (Varsjön). Några klubbmedlemmar samlades den 17 november och byggde upp utsiktsplattformen. Dessförinnan hade grus anskaffats och jämnats ut till ett plant underlag. Nu finns det en bra utsiktsplats som även är handikappanpassad.

Gör ett besök och studera fågellivet vid sjön. För att komma dit kör man Bredhällavägen från Nottebäck fram till korsningen av gamla järnvägsbanken Sävsjöström - Lenhovda. Sväng av åt höger och följ banken någon kilometer fram till utsiktsplattformen.

(Foto: Rolf Lilja)