Vårfåglar med god aptit

Bofinkar, bergfinkar och grönsiskor äter solrosfrö som aldrig förr. Två flockar bo- och bergfink och grönsiskor om vardera drygt 20 fåglar har funnits här i drygt en vecka. Dessutom domherre, stenknäck, talgoxe, blåmes, grönfink, entita, koltrast, större hackspett, nötväcka, ett skatpar och idag en steglits. En ekorre och ibland två kommer också ibland. Det är härligt med vår! 

Ung björktrast?

Nu i vinterkylan har småfåglarna fullt schå med att äta och överleva. De vanliga fåglarna talgoxe, blåmes, koltrast, nötväcka, skata och kaja cirkulerar runt matborden hela dagen. En ny gäst dök upp igår och verkade inte så rädd men hungrig. När den kalasade på äppelbitar strax utaför köksfönstret gick det att knäppa några bilder på den. Är detta en björtrast 1:a vinter? Jag gissar det.

W 210213 141239  W 210213 141608

Vinterfåglar

Vinterfågelräkningen närmar sig. En koll vid fågelbordet visar en liten flock med domherrar och stenknäckar, blåmesar och talgoxar, större hackspett, nötskrika, ett par koltrastar, en ensam bofink, entitor och pilfinkar som äter hampfrö och vårt skatpar. För ett par dagar sedan var där en svartmes, det var flera år sedan sist. Hoppas den kommer tillbaka. Hos grannen kalasar en stor flock med pilfinkar och några koltrastar. Det ser lovande ut inför helgen.

/Marianne

Vinterliv

Tiden går och sommar blev höst som blev vinter. Länge var det milt så jag lät bli att mata fåglarna för det fanns så mycket frön och annat för dem att äta.

Läs mer: Vinterliv

Utter

En ganska kylslagen och fågelfattig morgon kan förbytas till något riktigt värmande när man får så här celebert besök

 

 

 

 

Årets första svala

Ett förmiddagsbesök under Annandag Påsk nere vid Krutbruksviken, Örken bjöd på en överraskande syn. Fyra svalor, två ladu- och två hussvalor, födosökte över vattenytan. Trots kyliga, kraftiga vindar fick man ändå lite hopp om att sommaren är på väg.

Orrspel på Snålåsa Fly

Just nu är det full fart på orrspelet och jag kan rekommendera ett besök i något av våra orrgömslen. Tidig långfredagmorgon gjorde jag ett besök på Snålåsa fly. Solen var på väg upp över trädtopparna vilket gjorde att sikten var tillräcklig för att ta sig till gömslet utan problem. Lite trögt med spelet till en början men när tre hönor gjorde entré blev det desto bättre fart. Från olika håll damp tupparna ner och som mest var det tolv stycken. På översta bilden nedan kan man se alla tre hönorna när dom gick omkring och bedömde tupparnas spel

 

 

 

 

Celebert besök

På långfredagen rastade en ägretthäger vid Fällegöl utanför Sävsjöström. Arten börjar mer och mer att få fäste i södra Sverige och detta var den tredje rapporterade observationen i Uppvidinge kommun.

 

 

 

Orrspelsmorgon

När jag körde mot Horshaga i lördags funderande jag på om det skulle komma någon till morgonens träff. Tiden just nu oroar många och vi vet kanske inte riktigt hur vi behöver göra för att både leva, glädjas åt dagen och samtidigt följa de riktlinjer som ställs från andra.

Läs mer: Orrspelsmorgon

Översvämning

Våren har varit här länge men det är ingen riktig fart på fågellivet ännu. I Dällingen syntes och hördes två par tranor. Vid Möllekull tre par grågäss, ett sångsvanspar och ganska många knipor och storskrakar. Vattenflödet var väldigt intensivt.

Läs mer: Översvämning