Nytt tomtkryss!

Jag tillhör inte dem som håller exakt reda på hur många arter jag ser men på ett ungefär vet jag ju vad som brukar röra sig i och omkring min trädgård.

Läs mer: Nytt tomtkryss!

Höstpromenad i Oktober

Höstpromenad i skogsmark en stilla söndag när gula löv faller är väldigt vilsamt. Med ett par sköna kängor som inte släpper genom fukten gör det inget att marken är både lerig och full med vattenpölar.

Läs mer: Höstpromenad i Oktober

Sidensvansar

Ett par dagar har en stor sidensvansflock dragit runt i Braås. Idag på morgonen satte de sig i ett par björkar så att jag fick ett kort på större delen av flocken för att kunna räkna antalet. Denna bild rymmer ca 270 st och på björken intill satt ca 110, så totalt 380 sidensvansar!

 

 

 

Tallbitsinvasion

Många tallbitar har nu setts i Uppvidinge. Dessa är fotograferade vid Badeboda / Linneberg där en flock har hållit till sedan förra veckan!

 

Sälgskimmerfjäril

Ett fint möte på g:a banvallen mellan Braås och Böksholm !

Äntligen!

Ja så äntligen visade de sig!

Läs mer: Äntligen!

Glädje och sorg

Ja så är det ju i våra liv, de följs åt hand i hand, glädjen och sorgen.

Läs mer: Glädje och sorg

Tistelfjäril

Denna invasion av tistelfjärilar som skett i vår bara fortsätter. Sker detta i hela Uppvidinge eller är det bara i de västra delarna?

Igår hade jag en otrolig upplevelse vid min stuga i Östanå. Upptäcker kl. 10.30 att ett stort antal tistelfjärilar kommer flygande i en bestämd flygriktning mot SV. Av alla som ”sträcker” passerar ca 90% av fjärilarna i en smal ”korridor”, kanske 30-40 m bred, över en ädellövskogsplantering. När 150 ex passerat är kl. 11.10 och jag måste avvika en stund. Återkommer kl. 11.30 och fortfarande samma ”sträck” men med lite mindre intensitet. Kl. 12.20 kommer en åskfront in med regn och aktiviteten upphör. Räknar jag med det lite mindre antalet på perioden jag var borta, betyder det att minst 250 fjärilar passerade under knappt 2 timmar.

 

Näktergal

Gjorde ett stopp på hemväg efter fem fynd av nattskärra. Utifrån buskagen i Höljen hördes en näktergal sjunga.

Magiskt solo!

Tre nattskärror strax före midnatt på en sträcka ca 2 km var härligt att lyssna till, men detta blev i alla fall inte höjdpunkten. När jag stannade en sista gång kom en trädlärka och landade i en grantopp ca 25 m bort. Hon sjöng intensivt hela tiden och flyttade sig ibland till ett träd intill. Inget annat hördes i den ljumma sommarnatten. Jag stod säkert kvar i 20 min. Magiskt...