Utter

En ganska kylslagen och fågelfattig morgon kan förbytas till något riktigt värmande när man får så här celebert besök

 

 

 

 

Årets första svala

Ett förmiddagsbesök under Annandag Påsk nere vid Krutbruksviken, Örken bjöd på en överraskande syn. Fyra svalor, två ladu- och två hussvalor, födosökte över vattenytan. Trots kyliga, kraftiga vindar fick man ändå lite hopp om att sommaren är på väg.

Orrspel på Snålåsa Fly

Just nu är det full fart på orrspelet och jag kan rekommendera ett besök i något av våra orrgömslen. Tidig långfredagmorgon gjorde jag ett besök på Snålåsa fly. Solen var på väg upp över trädtopparna vilket gjorde att sikten var tillräcklig för att ta sig till gömslet utan problem. Lite trögt med spelet till en början men när tre hönor gjorde entré blev det desto bättre fart. Från olika håll damp tupparna ner och som mest var det tolv stycken. På översta bilden nedan kan man se alla tre hönorna när dom gick omkring och bedömde tupparnas spel

 

 

 

 

Celebert besök

På långfredagen rastade en ägretthäger vid Fällegöl utanför Sävsjöström. Arten börjar mer och mer att få fäste i södra Sverige och detta var den tredje rapporterade observationen i Uppvidinge kommun.

 

 

 

Orrspelsmorgon

När jag körde mot Horshaga i lördags funderande jag på om det skulle komma någon till morgonens träff. Tiden just nu oroar många och vi vet kanske inte riktigt hur vi behöver göra för att både leva, glädjas åt dagen och samtidigt följa de riktlinjer som ställs från andra.

Läs mer: Orrspelsmorgon

Översvämning

Våren har varit här länge men det är ingen riktig fart på fågellivet ännu. I Dällingen syntes och hördes två par tranor. Vid Möllekull tre par grågäss, ett sångsvanspar och ganska många knipor och storskrakar. Vattenflödet var väldigt intensivt.

Läs mer: Översvämning

Vårbestyr

Rensa holkar eller inte, det är frågan. Nog är det så att många fåglar själva rensar ur eller återvinner gammalt bomaterial men personligen gillar jag att titta över boplatserna nu i senvintertid.

Läs mer: Vårbestyr

Promenad till Sandsjön

Sandsjön har, precis som på så många andra ställen, väldigt mycket vatten just nu. I det öppna flödet sam fyra knipor omkring och gjorde utfall mot varandra, kanske för att en av hanarna kom förnära den andres hona?

Läs mer: Promenad till Sandsjön

Sparvhökar

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/index.php/lokalobsar#sigProId52d55b8d67
Den 21 januari när Marianne och jag körde ut årets första nummer av Brasan satt en sparvhök i vägkanten alldeles stilla i Sandreda. Jag fick syn på den och bromsade häftigt. Det såg ut som den skulle springa ut eller flyga upp framför bilen. Den vaktade dock på sitt byte en skata och det gick bra att rulla fram så att Marianne kunde ta ett par bilder genom den nedrullade framrutan på höger sida. Efter några sekunder gav den upp sitt byte och flög iväg nedåt Madkroken. Det är inte bara små fåglar som blir offer för sparvhöken. 

Vi har sett den tidigare vid fågelmatningen. Nu när solen sken starkt för första gången på länge kom sparvhöken tillbaka den 13 februari och parkerade på en gren. Det var svårt att hitta ett bra läge för en bild genom det täta grenverket i äppelträdet från köksfönstret. Det gick bättre med stöd från takfönstret men då fick den syn på mig. Den verkade inte bry sig om mina manövrar i fönstret. Jag kunde ta ett 50-tal bilder. De flesta helt värdelösa men ett par fick godkänt och finns med här om man trycker på bilden och bläddrar.  

Utomlands

Här på Turkiska sydkusten är det vinter precis som hemma men med skillnaden att vädret är ungefär som en sen Aprildag i Uppvidinge

Läs mer: Utomlands