Sparvhökar

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/index.php/lokalobsar#sigProId52d55b8d67
Den 21 januari när Marianne och jag körde ut årets första nummer av Brasan satt en sparvhök i vägkanten alldeles stilla i Sandreda. Jag fick syn på den och bromsade häftigt. Det såg ut som den skulle springa ut eller flyga upp framför bilen. Den vaktade dock på sitt byte en skata och det gick bra att rulla fram så att Marianne kunde ta ett par bilder genom den nedrullade framrutan på höger sida. Efter några sekunder gav den upp sitt byte och flög iväg nedåt Madkroken. Det är inte bara små fåglar som blir offer för sparvhöken. 

Vi har sett den tidigare vid fågelmatningen. Nu när solen sken starkt för första gången på länge kom sparvhöken tillbaka den 13 februari och parkerade på en gren. Det var svårt att hitta ett bra läge för en bild genom det täta grenverket i äppelträdet från köksfönstret. Det gick bättre med stöd från takfönstret men då fick den syn på mig. Den verkade inte bry sig om mina manövrar i fönstret. Jag kunde ta ett 50-tal bilder. De flesta helt värdelösa men ett par fick godkänt och finns med här om man trycker på bilden och bläddrar.  

Utomlands

Här på Turkiska sydkusten är det vinter precis som hemma men med skillnaden att vädret är ungefär som en sen Aprildag i Uppvidinge

Läs mer: Utomlands

Nytt tomtkryss!

Jag tillhör inte dem som håller exakt reda på hur många arter jag ser men på ett ungefär vet jag ju vad som brukar röra sig i och omkring min trädgård.

Läs mer: Nytt tomtkryss!

Höstpromenad i Oktober

Höstpromenad i skogsmark en stilla söndag när gula löv faller är väldigt vilsamt. Med ett par sköna kängor som inte släpper genom fukten gör det inget att marken är både lerig och full med vattenpölar.

Läs mer: Höstpromenad i Oktober

Sidensvansar

Ett par dagar har en stor sidensvansflock dragit runt i Braås. Idag på morgonen satte de sig i ett par björkar så att jag fick ett kort på större delen av flocken för att kunna räkna antalet. Denna bild rymmer ca 270 st och på björken intill satt ca 110, så totalt 380 sidensvansar!

 

 

 

Tallbitsinvasion

Många tallbitar har nu setts i Uppvidinge. Dessa är fotograferade vid Badeboda / Linneberg där en flock har hållit till sedan förra veckan!

 

Sälgskimmerfjäril

Ett fint möte på g:a banvallen mellan Braås och Böksholm !

Äntligen!

Ja så äntligen visade de sig!

Läs mer: Äntligen!

Glädje och sorg

Ja så är det ju i våra liv, de följs åt hand i hand, glädjen och sorgen.

Läs mer: Glädje och sorg

Tistelfjäril

Denna invasion av tistelfjärilar som skett i vår bara fortsätter. Sker detta i hela Uppvidinge eller är det bara i de västra delarna?

Igår hade jag en otrolig upplevelse vid min stuga i Östanå. Upptäcker kl. 10.30 att ett stort antal tistelfjärilar kommer flygande i en bestämd flygriktning mot SV. Av alla som ”sträcker” passerar ca 90% av fjärilarna i en smal ”korridor”, kanske 30-40 m bred, över en ädellövskogsplantering. När 150 ex passerat är kl. 11.10 och jag måste avvika en stund. Återkommer kl. 11.30 och fortfarande samma ”sträck” men med lite mindre intensitet. Kl. 12.20 kommer en åskfront in med regn och aktiviteten upphör. Räknar jag med det lite mindre antalet på perioden jag var borta, betyder det att minst 250 fjärilar passerade under knappt 2 timmar.