Simmande trana i Södresjö

Det är inte varje dag man får se en simmande trana. Denna fågel gick rakt ut i vattnet, simmade ut till en liten ö i Södresjö. Gick upp på land, såg sig omkring, därefter ner i vattnet och simmade tillbaka.

 

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/index.php/lokalobsar#sigProIdd4ca5f802f

Ringtrast i Lenhovda

View the embedded image gallery online at:
https://uppvidingefagel.se/index.php/lokalobsar#sigProId2ee998df54

Vid L Prinsnäs, infarten till Lenhovda (åkern på andra sidan vägen) har nu under några dagar en ringtrast hållit till

 

 

 

Orrspel på Horshaga fly

En kylslagen morgon, och efterhand även en ökande kall ostlig vind, gjorde dagens besök vid Horshaga fly till en kamp mot elementen. Glädjande nog kom, trots detta, 22 personer och besökte tornet. En räv som smög omkring gjorde att orrarna då och då tog paus i spelandet. Som mest sågs 13 spelande tuppar samtidigt. Även ett par hönor besökte spelplatsen. Ljungpiparen hördes lite sporadiskt men till slut fick vi också se en hanne sittande på en tuva. Satt dessutom still så länge att alla fick tillfälle att njuta av Horshaga flys kanske mest karismatiska fågel. Ett par grågäss, tre sångsvanar och några tranor var också i rörelse i området.    

Reningsverket, Lenhovda

Skrattmåsarna har börjat anlända till dammarna vid reningsverket och idag var det sex fåglar som inspekterade inför kommande bobygge. Dessutom flera par knipa, kricka och gräsand. Två sothöns höll till i ena kanten och inifrån vassen hördes smådoppingens drillande läte 

Nytt besök vid matplatsen

I dag fick vi besök av Bergfinken och ett bofinkspar. Trevligt med lite nya besökare.

Besök vid Sandsjön, Mörtelek

Några timmars besök vid Sandsjön bjöd på många fågelupplevelser. Först och främst en vattenrall som satt vid en gräsbård i vattnet. Dessutom ca 15 födosökande enkelbeckasiner, 12 tofsvipor och 4 skogssnäppor. Totalt 11 tranor, tillsammans med flera grågäss, krickor och gräsänder. En förbiflygande nötkråka och på åkrarna ca 100 rastande ringduvor, däribland 2 skogsduvor. För min del blev det också årets första sädesärlor, 2 st som födosökte i vattenbrynet. Vattnet har nu sjunkit undan betänkligt och vi får hoppas att det håller sig så här fuktigt tills det riktiga vadarsträcket kommer igång.

vårfåglar

De första mosipporna blommar i Höneström, och där visade sig både första sädesärlan och forsärlan.

Forsärla vid Kvarnagården

Fredag 22 mars, eftermiddag.

Två forsärlor letade godbitar i diket bredvid banvallen vid gamla, före detta, Krutbruket i Braås. Dagen efter såg jag en sitta på en sten i ån vid bron i Kvarnagården.

Vårfåglarna är på gång

En fin vårmorgon vid Åkvarn, Madkroken med bl a flera sjungande bofinkar, nötväckor och mesar. I vassen satt en nyanländ sävsparv och övade på sin strof och en forsärlehanne inspekterade en ev boplats. Norrsjön bjöd på en stor ansamling födosökande storskrakar, ca 200 st. Plötsligt hörs ett lite melodiskt och ljusare läte från himlen, och strax uppenbarar sig 24 bläsgäss som målmedvetet strävar på norrut. Mitt bland alla storskrakar födosöker också två skäggdoppingar. Solen hade också väckt upp en citronfjäril och på eftermiddagen dök även en nässelfjäril upp i trädgården hemma.    

Vårfåglar

Nu har den ensamma bofinkshanen fått sällskap av 7 hanar och en bofinkshona. Blåmesparet testar en av våra holkar och kring fågelbordet är det fin färgprakt med stenknäckar, gråsiskor och domherrar.